Tävla i poesi

Skriv fyra dikter som är max tre minuter långa. Anmäl dig till ett slam och framför dikterna utan rekvisita. Ni är totalt åtta poeter som tävlar. Publiken sätter poängen och bestämmer vilka två som går vidare till vårfinal eller höstfinal.

Det där var den korta versionen, och det är egentligen allt du behöver veta för att ställa upp. Vill du ändå veta mer? Poetry slam kan gå till på lite olika sätt på olika ställen i Sverige och världen. Här är lite mer detaljer om hur ett poetry slam går till hos oss.

Grundregler

  • Poeten ska ha skrivit dikten själv.
  • Dikten ska framföras på scen utan rekvisita eller scenkläder.
  • Om något citeras i dikten ska det framgå.
  • Dikten får vara max 3 minuter. För varje påbörjat 10 sekundersintervall över 3 minuter blir det 0,5 poängs avdrag. En tid på 3.09 ger alltså inget poängavdrag, men en läsning på 3 minuter och 10 sekunder ger 0,5 poängs avdrag; 3 minuter och 24 sekunder ger 1 poängs avdrag.

IMG_6232.jpg

Jurygrupper och poäng

Poängen sätts av fem jurygrupper som i början av tävlingen slumpmässigt väljs ur publiken. Poängen ges på poängtavlor och kan sträcka sig mellan 0,0 och 10,0. Man brukar säga att 5 poäng är en okej dikt, 7 poäng är en bra dikt, 8 poäng är en fantastisk dikt och 10 är så bra att man inte vill lyssna på något annat i resten av sitt liv.

Den högsta och lägsta poängen tas bort. Poetens totalpoäng hamnar någonstans mellan 0,0 och 30,0. Minus eventuellt poängavdrag på grund av överskriden tid.

IMG_4964.JPG

Hur ett slam går till

Kvällens MC (Master of Ceremonies) hälsar välkomna och förklarar reglerna. Först ut att läsa en dikt är kalibreringspoeten. Det är en poet som läser utom tävlan, för att jurygrupperna ska få testa hur det är att sätta poäng. Kallas även offerpoet eller förpoet.

Därefter börjar själva tävlingen. De tävlande poeterna brukar vara mellan sex och åtta stycken, och läser sin första dikt i en slumpad ordning. I andra omgången läser poeterna sin andra dikt enligt så kallad kompenserad ranking, där den som fått högst poäng är först ut.

Efter den andra omgången görs den första gallringen. Alla anmälda poeter är alltså garanterade att läsa två dikter – därefter får fyra lämna tävlingen, och kan göra ett nytt försök i nästa deltävling. De återstående fyra möts i omgång tre: Duellerna.

I duellerna möter den högst placerade poeten den som har ranking tre. Och den andraplacerade möter den som är rankad fyra. Man läser sin tredje dikt och får poäng som tidigare. De som går segrande ur duellerna möter varandra i en sista duell.

OBS! En av de två första dikterna man läser i en höst-/vår-/årsfinal måste vara otävlad under säsongen.

IMG_4996.JPG

Poetry slam under året

Hösten

Slamsäsongen börjar i september med en uppvärmning med öppen scen. Därefter sker fyra deltävlingar under hösten, där de två högst placerade från varje deltävling går vidare. Dessa åtta poeter möts i höstfinalen.

Våren

Även våren börjar med uppvärmning, fyra deltävlingar och en vårfinal. Därefter kommer årsfinalen, där fyra poeter från höstfinalen och fyra poeter från vårfinalen tävlar om att bli Göteborgs Poetry Slams representanter till SM i poetry slam, som brukar gå av stapeln i slutet av maj varje år.

Trubadurslam

Inte att förglömma – varje höst och vår avslutas med ett trubadurslam, där gitarr, piano eller andra musikinstrument får följa med upp på scen.