Slamhistoria

Har du en pusselbit till Göteborgs lokala slamhistoria som du vill dela med dig av? Skriv ner din anekdot, berättelse eller betraktelse! Skanna in gamla foton, fliers och affischer! Skicka till oss på gbgpoetryslam@gmail.com, så är vi evigt tacksamma.

Det började i Chicago…

Världens första poetry slam ägde rum 25 juli 1986 på Green Mill Cocktail Lounge i Chicago. Detta tidiga slam hade bara tre domare, men de valdes slumpmässigt ur publiken. Skaparen var Marc Smith, en arbetarpoet som tidigare experimenterat med nya sätt att arrangera poesiläsningar. Namnet slam tog Smith från baseball-termen grand slam.

Smith visste att tävlingsformatet hade potentialen att få fram det bästa i poeter och engagera en publik som annars inte kunde bry sig mindre om poesi. Vidare, så motverkade formatet de saker som Smith ogillade så mycket med traditionella, akademiska open-mic-läsningar: Poeterna som skrev upp sig bara för att lämna lokalen så snart de var klara med sitt framträdande; den konfunderade, oengagerade publiken som inte riktigt hade något sätt att uttrycka sina reaktioner på den framförda poesin; och slutligen, kanske mest avgörande, en poesi skriven som om den bara var menad för en överklass.

1990 arrangerades det första nationella mästerskapet i USA.

Fakta och citat är från ”Words In Your Face: A Guided Tour Through Twenty Years Of The New York City Poetry Slam” av Cristin O’Keefe Aptowicz (2008). Citatet är översatt av Nino Mick.

 

…det fortsatte till Rinkeby, Halland och Umeå…

Erkki Lappalainen flyttade från Finland till Stockholm på 70-talet och arrangerade bland annat Poeternas Estrad på 80-talet. 1992 reste han till USA, bland annat Chicago, och inför en fullsatt salong på The Green Mill lovade han Marc Smith att ta poetry slam till Sverige.

I juli 1995 hölls Sveriges första poetry slam i en lada på Grimsholmen utanför Falkenberg, Halland. 12 poeter, både amatörer och etablerade, hade anmält sig, och en ung Bob Hansson vann.

1997 tävlades det för första gången i lag: Halland, Umeå, Skarpnäck, Vantör, Rinkeby och USA.

Mer läsning om tidig slamhistoria i Sverige, se bland annat: ”Slamtologi: Poetry slam 1998” red. Eva Leandersson.

 

…och till Musikens Hus, Göteborg

Sedan början av 2000-talet har poetry slam-uttagningar till SM arrangerats på Musikens Hus i Göteborg. Utan uppehåll fram till idag. I vår närhet bör också nämnas Borås, som hade en mycket stark slamscen under 00-talet.